BenRiach och GlenDronach med Alistair Walker 22 augusti 2009

 

Hösten 2009 startade med provning tidigare än någonsin tidigare. För att hitta en lucka i Alistair Walkers almanacka så blev det provning redan 22 augusti med 90 deltagare. Kvällen före hade Alistair genomfört motsvarande provning i Hedemora hos whiskyklubben där; deras första skottebesök.

 

BenRiach som tidigare tillhört både Chivas Och Pernod Ricard köptes 2004 av en privat grupp med Alistairs fader Billy Walker och två sydafrikanska investerare. Fram till 2004 hade Benriach i stort sett endast levererat till blendedindustrin. Fanns endast en 10-åring som introducerades 1994 som buteljerats av tidigare ägare. I och med ägarbytet så blev det en helt ny situation. Från att single malt varit oväsentlig så blev det nu en livsavgörande del för destilleriet. För närvarande går 25% av produktion på 2 milj. liter alkohol till single malt. Det finns nu också en mångfald olika buteljeringar. Olika ålder, rökig – icke rökig whisky, single cask-buteljeringar och wood finishes. Stavningen ändrades också från Benriach till BenRiach – en marknadsgimmick.

 

BenRiach är i ett avseende ett unikt destilleri i Speyside. Redan 1972 började man producera även en rökig variant av maltwhisky. Något som man var ensamma om i nästan 30 år innan även Benromach och Tomintoul har börjat producera en rökig whisky. Med det intresse som idag finns för rökig whisky så är naturligtvis detta lager en guldgruva.

 

Hösten 2008 köptes även Glendronach och även här ändrade man stavningen, heter nu GlenDronach. Till skillnad från Benriach så hade Glendronach ett namn på single malt-marknaden. Den mest klassiska är 15-åringen lagrad på sherryfat som slutade produceras för några år sedan. GlenDronach är mindre än BenRiach. Max. årskapacitet är 1,4 milj liter alkohol. För någon månad sedan släpptes en helt ny standardrange bestående av 12- 15- och 18-årig whisky. !5-åringen är ett försök att återskapa den gamla klassiska 15-åringen. 12-åringen är man ännu inte nöjda med utan arbetar intensivt med att förbättra kvalitetsnivå. Under de närmaste 2-3 åren så kommer den att förändras löpande innan den når sin slutliga smakprofil. Under tiden 1996-2002 var destilleriet stängt. Finns alltså en lucka i tillgång på whisky som kommer att kräva en hel del arbete för att överbrygga. Samma koncept kommer att introduceras för GlenDronach som man gjort för BenRiach, d.v.s. årliga single cask-buteljeringar (de första sex gjordes för någon vecka sedan) och wood finishes.

 

 

Följande whisky provades och med poäng för resp. whisky:

Glas 1: BenRiach 20Y, 43%; 739 kr                                                                         17 poäng

Glas 2: BenRiach 21Y Authenticus, 46%; 990 kr                                                     51 poäng

Glas 3: BenRiach 12 Peated/Pedro Ximenez Finish, 46%; 579 kr                          44 poäng

Glas 4: GlenDronach 12Y, 43%; 399 kr                                                                    4 poäng

Glas 5: GlenDronach 15Y, 46%; 529 kr                                                                110 poäng

Glas 6: GlenDronach 18Y, 46%; 689 kr                                                                  98 poäng

Glas 7: BenRiach 31Y/1978 Gaja Barolo, cask 4414, 51,2%; ca 2000 kr             154 poäng

 

Förvånande nog så kom inte de rökiga varianterna av BenRiach i topp. Att glas 7 skulle få flest röster var kanske inte så förvånande. Men GlenDronach 15Y och 18Y imponerade stort; framför allt 15Y. Utan tvekan kvällens mest prisvärda whisky. När man sedan vet att GlenDronach 18Y kommer att lanseras av Systembolaget 1 september medan 15Y får hålla till i beställningssortimentet så visar det snarast vilka tokigheter som blir följden av Systembolagets inköpspolicy. 15-åringen har beställningsnummer 86739 så går du in i Borlängebutiken och beställer en flaska med detta nummer så kommer den hem och kan hämtas ca en vecka senare. Du får meddelande via SMS när flaskan har anlänt.

 

Provningen är en av de billigaste vi haft på senaste åren. Med tanke på den kvalitetsnivå som provningen höll, så tycker jag att det var en extremt prisvärd provning.

 

Bernt Sjödin

 

 

 

  

 

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

BenRiach 20Y, 43%

Färg:               Guldfärgad

Doft:               Vaniljtoner, aning kryddig, honungstoner, finstämd

Smak:              Vaniljtoner, aning fat, medelfyllig, lite kryddig och aning sötma

Eftersmak:      Medellång med vanilj- och aning fattoner samt lite sötma; typisk Speyside

Poäng:            84

 

BenRiach 21Y/Authenticus, 46%

Färg:               Guld – mörkare gukd

Doft:               Torvig, torkade frukter, russintoner

Smak:              Torvig – rökig, aning vanilj, aning sötma

Eftersmak:      Lång med mycket torvighet men samtidigt en mjukhet, aning sötma, lite torkad frukt; en kraftfull whisky

Poäng:            90

 

BenRiach 12Y/Peated/Pedro Ximenez Finish, 46%

Färg:               Ljus bärnsten

Doft:               Torvig, torkad frukt – russin – plommon

Smak:              Torkad frukt, rökig – rök som växer, torvig, sötmatoner

Eftersmak:      Lång med sötma, torkad frukt, rökig

Poäng:            87

 

GlenDronach 12Y, 43%

Färg:               Ljus bärnsten

Doft:               Aning ung, lite russin och små vaniljtoner

 Smak:             Russin, torkad frukt, aning sötma, plommon chokladton, ungdomlighet

Eftersmak:      Medellång med chokladtoner - mjölkchoklad, sötmatoner, russin

Poäng:            81

 

GlenDronach 15Y, 46%

Färg:               Ljus bärnsten - bärnsten

Doft:               Mycket olorososherry, stor doft, torkad frukt, chokladtoner

Smak:              Ganska fyllig, mycket sherry, torkad frukt, russin, plommon

Eftersmak:      Medellång – lång med mycket torkad frukt, choklad och fattoner

Poäng:            92

 

GlenDronach 18Y, 46%

Färg:               Ljus bärnsten – bärnsten

Doft:               Torkad frukt, fattoner; mindre doft än 15Y

Smak:              Torkad frukt, choklad, fattoner, aning sötma

Eftersmak:      Medellång med choklad och torkad frukt

Poäng:            89

 

BenRiach 31Y/1978 Gaja Barolo, cask 4414, 51,2%

Färg:               Bärnsten

Doft:               Torkad frukt, chokladtoner, fruktig/vinösa toner, aning fattoner

Smak:              Fyllig, oljig, aning fat, fruktig/aning vinös

Eftersmak:      Lång med vinösa fruktiga toner, aning vanilj

Poäng:            93

 

 

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

BenRiach 20Y, 43%

Doft:               Sötma, vanilj, sherry, julkaka, ek

Smak:              Malt, sötma, honung, ek, fikon, dadlar

Eftersmak:      Ek, fikon, honung, vanilj, lång

Poäng:            89

 

BenRiach 21Y/Authenticus, 46%

Doft:               Lätt rök, spritig, vanilj, honung, torr ek

Smak:              Rök, sälta, vanilj, honung, jod

Eftersmak:      Rök, sälta, viss jod, lång

Poäng:            87

 

BenRiach 12Y/Peated/Pedro Ximenez Finish, 46%

Doft:               Rök, sälta, skinka, ek

Smak:              Rök, sötma, honung

Eftersmak:      Rök, sälta

Poäng:            88

 

GlenDronach 12Y, 43%

Doft:               Mycket söt, ung, lätt sherryton, vanilj

 Smak:             Söt, sherry, lätt ek, kryddor

Eftersmak:      Sherry, lätt ek, russin

Poäng:            81

 

GlenDronach 15Y, 46%

Doft:               Sherry, lätt ek, kola

Smak:              Ek, sherry, russin, apelsinchoklad

Eftersmak:      Sherry, ek, lång

Poäng:            82

 

GlenDronach 18Y, 46%

Doft:               Mjuk, sherry, söt, honung, ek, choklad

Smak:              Sherry, ek, citrus, choklad

Eftersmak:      Sherry, ek, lång

Poäng:            83

 

BenRiach 31Y/1978 Gaja Barolo, cask 4414, 51,2%

Doft:               Ek, sötma, sockrig, kola, malt, choklad

Smak:              Sötma, ek, nötter, mörk choklad

Eftersmak:      Sötma, ek, kryddor nötter, lång

Poäng:            90